Lägesrapport 22/11/2011

Till alla Er som gjorde Etiopiengalan till en fantastisk kväll!
 
Här kommer en uppdatering om vad som skett med pengarna som Ni skänkte till förmån för folket i Etiopien. Tänk att vi med Er hjälp samlade in hela 84.681 kronor! Stort tack igen! 
 
Eftersom projektet i Chencha gjorde oss besvikna har vi under året som gått sökt bra projekt att ge pengar till. Det har resulterat i att vi hittills valt 3 olika organisationer dit vi gett delar av pengarna.
 
April 2011. Gryningsbarnen, 15.000kr. Gryningbarnen är svensk-etiopisk organisation som driver ett barnhem både för föräldralösa barn och gatubarn i Hawassa. Läs mer om dem här: http://www.gryningsbarnen.se/
 
Maj 2011. AHA (African Hope Adopiton) 15.000kr. AHA stödjer ett HIV/AIDS projekt i Wondo Genet ekonomiskt för att möjliggöra för föräldrar och även barn när de är drabbade, att testa sig för HIV och kunna leva ett så normat liv som möjligt, trots sjukdomen. Läs mer på www.africanhopeadoptions.se
 
Juli-Oktober 2011. Goitoms "Bright Life Mission" 2773 kr (hyra+sjukvård)+1000kr (uniformer) + 25.000kr(licens) se beskrivning nedan.  
 
Således har vi skänkt totalt 58.773kr och vi har 25.908kr kvar på Etiopienkontot.


GOITOM HISTORIA

Under Gennets tid i Etiopien träffade hon en av de forna gatubarn som WSG hjälpt. Han heter Goitom, är 24år och kommer från Tigrai, i norra Etiopien. Han lämnade sin by som ung och bodde på Addis gator under ett par år av sin ungdom innan han fick hjälp av WSG att ta sig från det hårda livet på gatan.
 
Med hjälp av WSGs sponsring läser han sedan 3 år till ingengör med inriktning på väg-och vattenbyggnads teknik på Universitetet i Hawassa. Han trivs som fisken och har verkligen tagit vara på de möjligheter som givits honom. Utöver sina studier har han med hjälpa av två vänner, också studenter, startat Bright Life Mission. De har med hjälp av våra pengar kunnat ge 9 gatubarn tak över huvudet, mat, kläder och för samtliga möjligheten att gå i skolan!
 
När Gennet hälsade på i somras hjälpte hon dem med pengar från galan att betala hyra på huset för ett år 2500kr (det ni!) och att ge ett av barnen som fått malaria tillgång till sjukvård och mediciner (273kr). Pojken blev snabbt bättre och kunde lämna sjukhuset efter bara ett par dagar. 
 
Under Augusti slet Goitom hårt med att få in alla barnen i skolan. Alla var tvugna att ha uniformer vid skolstart så vi gjorde en "testöverföring" för att se så att det fungerade, därav 1000kr. Det fungerade bra, pengarna kom in på hans konto och de tog inte ut någon större avgift för överföringen. Sedan har Goitom givetvis använt det som blev över till mat och dylikt.
 
Men det här med att starta upp ett hem förgatubarn har inte varit lätt och det är tur att vi hittat en sådan eldsjäl som Goitom som inte ger upp i första taget. I somras satt han i fängelse i tre dagar för att staten undrade vad det var han gjorde, var han fick pengar från osv. De hade tänkt att släppa honom mot en summa pengar men Goitom vägrade att gå med på den typen av korruption så han satt hellre kvar tills de blev tvungna att släppa honom. Men han fick lova att skaffa en licens som visar vad organisationen står för, hur de arbetar och för att visa att det finns finansiella medel att driva verksamheten med. Så han har rest fram occh tillbaka till Addis och nu har han äntligen fått godkänt. Det var i samband med detta som vi förde över 25.000kr till dem vilket gjorde att han fick licensen.


NY RESA!
I december kommer Gennet, Malin och Jennifer resa ner till Etiopien och halsa pa Goitom igen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0